YLEISTÄ

Energia on ollut ihmisten käytössä vuosituhansien ajan, tulen sytyttämisen keksimisestä saakka. Monet vuosien kuluessa tehdyt energiaratkaisut ovat olleet vaihtoehdottomia, esimerkiksi Suomen ilmasto-oloissa asumusten lämmittäminen ainakin talvisin on ollut aina välttämätöntä.

Elinkeinotoiminnassa energian käyttöön on sitä vastoin ollut vaihtoehtoja. Maataloudessa on voitu valita käsin tehdyn ja konetyön välillä. Maantieteelliset tekijät ratkaisivat kullekin alueelle luontaisimmat elinkeinot, kuten Suomelle metsätalouden ja siihen liittyvät hyödykkeet (laivat, terva jne.). Vähitellen kuitenkin levisivät myös sellaiset elinkeinot, joihin luontaisia edellytyksiä ei ollut. Tällaista oli esimerkiksi metallien valmistus ulkomailta saatavan raaka-aineen varassa. Jatkossa valintoja on tehty myös tietoisesti ja omaehtoisesti. Joidenkin keskeisten tuotteiden valmistusta on pitänyt olla kaikissa maissa riippumatta siitä, onko siihen ollut luontaisia edellytyksiä (Hoffman & Kara, 1999).

Esiteollisella kaudella valtaosa energiasta käytettiin maaseudulla. Suomen teollistuminen alkoi sahateollisuuden noususta 1860- ja 1870-luvuilla ja eteni hyvin pian - mukaan tulivat puuhiomot, sellutehtaat, paperitehtaat ym. (Hoffman & Kara, 1999). Tämän jälkeen energian kokonaiskulutus on ollut jatkuvassa kasvussa.

Lähteet: Hoffman, K. & M. Kara (1999). Energia kautta aikojen suomalaisessa yhteiskunnassa. Teoksessa: Energia Suomessa. Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. Helsinki: VTT Energia/EDITA


Alkuun Edellinen Seuraava Takaisin

Takaisin / back