Tuulienergia

Tuulivoiman rakentaminen alkoi Suomessa kokeilumielessä 1980-luvun lopulla. Sitä rakennetaan lähinnä saaristo- ja rannikkoalueille sekä Lapin tuntureille lähivuosina noin 5-10 MW:n vuosivauhdilla (Hoffman & toimituskunta, 1999). Tuulivoimavaroja arvioitaessa ollaan kiinnostuneita lähinnä alueista, missä tuuliolosuhteet ovat riittävän hyvät taloudelliselle hyödyntämiselle. Yleisesti ottaen parhaat tuuliolosuhteet ovat Suomen saaristomerellä ja rannikoilla. Tuulivoimalaitoksen tuotanto riippuu voimakkaasti sijoituskohteen tuulioloista nyrkkisääntö: 10% lisäys keskituulennopeudessa parantaa tuotantoa 20-25 %). Nykyisillä sähkön hinnoilla tuulivoimalan tuottaminen on Suomessa taloudellisesti kannattavaa vain kapealla vyöhykkeellä meren rantaviivan välittömässä läheisyydessä ja sisämaassa riittävän korkealle ympäristöstään kohoavien tunturien ja vaarojen huipulla. Laajat, tasaiset avoimen laidun- ja peltomaat joille tuulivoimaa rakennetaan esimerkiksi Keski-Euroopan rannikkoseuduilla puuttuvat Suomesta kokonaan. Metsä alkaa täällä lähes poikkeuksetta heti rantaviivalta (Pirilä, 1999).

Tuulivoiman rakentamista rajoittaa maankäyttö (esimerkiksi luonnonsuojelualueet) sekä kuljetus- ja sähköverkkoyhteyksien puute. Lyhyellä aikavälillä (noin vuoteen 2010) Suomessa on mahdollista rakentaa noin 500 MW tuulivoimaa, jonka vuosituotanto olisi noin 1 TWh. Pitkällä aikavälillä parhaimmat sijoitukset löytyvät mereltä. 30 vuoden aikavälillä on mahdollista, että suuret tuulipuistot omalla siirtoverkolla tulevat olemaan taloudellisesti ja teknisesti mahdollisia (luodot, pienet saaret). Näillä alueilla saataisiin tuotettua noin 20 TWh vuodessa, avomeren potentiaali on hyvin suuri, mutta sitä ei ole tarkasti laskettu (Pirilä, 1999).

Lähteet:

Hoffman, K. & toimituskunta (1999). Suomen nykyinen energiajärjestelmä. Teoksessa: Energia Suomessa. Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. Helsinki: VTT Energia/EDITA.

Pirilä, P. (1999). Maailman energiavarat. Teoksessa: Energia Suomessa. Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. Helsinki: VTT Energia/EDITA.

Linkit: 1 2 3 >energiatuotanto>energialähteet 4 >tietoja energiasta>sisältö 5 >energiakäyttäjän tietopankki>uusiutuvat energialähteet 6 7 8 9 10 11 12 13


Alkuun Edellinen Seuraava Takaisin

Takaisin / back