3.1 

Energiantuotannon ja –käytön yhteydessä syntyy aina haitallisia ympäristövaikutuksia 2, kuten muussakin teollisessa toiminnassa. Tavoitellessamme yhä parempaa elintasoa ja elämisen laatua, meidän on hyväksyttävä teollisen toiminnan lisääntyminen ja toisaalta pyrittävä kaikin keinoin vähentämään ja estämään sen ympäristölle aiheuttamia haittoja. 

Päästöt leviävät ilmassa ilmavirtojen mukana. Joidenkin päästöjen kemiallinen koostumus tai fysikaalinen olomuoto muuttuvat leviämisen aikana. 

päästöjen terveysvaikutuksia

Ilman laatu määräytyy ilman sisältämien aineiden pitoisuuksien perusteella. Ilman laatu heikkenee epäpuhtauksien pitoisuuksien kasvaessa. Ilman laatuun vaikuttavat päästöjen määrä, niiden laatu, päästökorkeudet, tarkastelupaikan etäisyys päästölähteestä sekä sääolosuhteet. Kaupunkien ilmanlaatuun on kiinnitetty huomiota jo pitkään. 

ilman epäpuhtauden ja kasveilla elävät hyönteiset

Laskeumalla tarkoitetaan ilmasta maahan laskeutuvien epäpuhtauksien ainevirtaa pinta-alayksikköä kohti. Laskeumia on sekä kuiva- että märkälaskeumia. Jos epäpuhtaudet laskeutuvat maahan sellaisinaan tai hiukkasiin sitoutuneina, on kyseessä kuivalaskeuma. Jos epäpuhtaudet taas laskeutuvat maahan sateen mukana, on kyseessä märkälaskeuma. 

Ilman laatu vaikuttaa mm. ihmisten, kasvien ja eläinten elinmahdollisuuteen, terveyteen ja viihtyvyyteen. Laskeuma puolestaan vaikuttaa maaperään ja vesiin sekä niiden kautta mm. luontoon, eläimiin ja ihmisiin. Ilman laatuun vaikuttavia epäpuhtauksia: rikkidioksidi, typen oksidit, hiukkaset, hiilimonoksidi ja hiilivedyt. 

ilmansuojeluyhdistys ilmatieteen laitos


Alkuun Edellinen Seuraava Takaisin

Takaisin / back