Apua!

Graafisessa R-ikkunassa ohjeita saa Help-valikosta, mutta R-ohjelman funktioista voi pyytää ohjeita myös komennoilla

> help(komento)
> ?komento

Ohjesivut ovat yleensä melko selkeät ja lisäksi niiden lopussa on esimerkkejä, jotka tekemällä saa kuvan komennon mahdollisuuksista. En käsittele R-komentoja erityisen systemaattisesti vaan esittelen vain kuhunkin tehtävään tarvittavia pääominaisuuksia. Kannattaa siis yleensä katsoa uuden komennon ohjesivut, jotta näkee mitä kaikkea komennolla todella voi tehdä.

Tavalliset ohjesivut tulostuvat ruudullinen kerrallaan. Näppäilemällä \framebox{\textsc{q}} pääsee kesken ohjesivun palaamaan R-komentoihin.

Saadakseen ohjeita komennon käytöstä on tietysti muistettava komento -- ja juuri se onkin tuntematon. Mikäli komennosta muistaa tai arvaa osan, voi ohjesivuja etsiä komennoilla apropos tai help.search. Esimerkiksi kaikki kuvanpiirtokomennon plot tyypit löytyvät kirjoittamalla

> apropos("plot")
> help.search("plot")

Kysytty komento tai sen osa kannattaa todellakin kirjoittaa lainausmerkkeihin, koska näin saattaa löytyä enemmän komentoja. Kiusallista kyllä, lainausmerkkien pois jättäminen voi tuottaa joitain tuloksia, muttei kaikkia.

On myös mahdollista käyttää help-järjestelmää graafisen selaimen, LINUXissa yleensä Netscapen kautta. Kun istunnossa annetaan komento

> help.start()

käynnistyy selain ja näyttää kysytyn ohjetiedoston2. Tällä tavoin varsinainen istuntoikkuna säästyy työkäyttöön. Lisäksi -tyyppisessä help-järjestelmässä voi navigoida ristiviittausten avulla sekä käyttää hakutoimintoja, joten tuntemattomankin komennon löytäminen helpottuu. Kun graafinen ohjeikkuna on avattu, kaikki R:ssä annetut ohjekyselyt näkyvät vain selaimessa.


Jari Oksanen 2003-01-21