Jussi Ylikoski

SAEMIENGÏELESNE
УДМУРТ КЫЛЫН
AUF DEUTSCH
EESTI KEELES
SÁMEGIELLAJ
SÄMIKIELÂN
IN ENGLISH
ПО-РУССКИ
SÁMEGILLII
SUOMEKSI
PÅ NORSK
SÄÄMAS
עברית
العربية
हिन्दी
中文Det här är Jussi Ylikoskis hemsida.

Jag är lingvist. Från juli 2017 är jag professor i samiska språk vid Giellagas-institutet vid Uleåborgs universitet. Jag är också professor II vid Samiska högskolan i Kautokeino.

Jag är huvudsakligen en uralist (fennougrist) som är specialiserad på den samiska grenen av den uraliska språkfamiljen, och jag känner till mitt modersmål, finska, också ganska bra. Tidigare har jag också arbetat vid Åbo och Helsingfors universitet, och senast vid UiT – Norges arktiska universitet.

Under de senaste åren har min forskning koncentrerats på samiska språk, särskilt nordsamiska. Förutom samiska har jag också forskat på andra uraliska (finsk-ugriska) språk, särskilt östersjöfinska, permiska och mariska språk, de flesta av vilka talas i de nordligaste delarna av Europa. Mina aktuella intressen inkluderar funktioner och ursprung av kasusändelser och adpositioner i samiska, östesjöfinska och andra uraliska språk, samt andra egenskaper i samisk böjnings- och ordbildningsmorfologi – och dessa språkens struktur i allmänhet.

Jag har också redigerat några böcker och tidskrifter och fungerar för närvarande som chefredaktör för Finnisch-Ugrische Forschungen.


Mina publikationer finns här och mitt korta CV här.

Jag har också skaffat mig ett liv.


jussi.ylikoski(at)oulu.fi