Iin ja Yli-Iin kansalaisopistossa 2000-2002 toimineen Haminan perinnepiirin taltioimat tarinat ja jutut ovat luettavissa nyt myös verkossa. Ensimmäisenä lukuvuonna teimme monisteen Vanhan Haminan kaduilta, joka oli Haminan talojen ensimmäinen historiikki. Tekstiä on korjailtu ja täydennetty verkkoversiota varten, joka kuvaa tilannetta keväällä 2002. Kyseessä ei ole ollut historiallinen tutkimus vaan perimätiedon keruu, jossa korostuvat tietenkin muistelijoita lähellä olevat asiat. Niinpä tietyistä taloista on enemmän tietoja kuin toisista, ja jollakin toisella voi olla asiasta aivan toisenlainen muistikuva. Monta muistelusta jäi pois, ja moni tarina olisi ansainnut enemmänkin tilaa. 

Nättepori on vanha nimitys Haminan "kaupungille". Talojen osalta käytämme virallista katuosoitetta, jonka mukaan kohde on helppo löytää, ja nykyisen omistajan nimeä. Moni talo kulkee kuitenkin kansan suussa vanhan omistajan nimellä  tai käyttötarkoituksen mukaan. Olemme huomioineet myös tämän "kutsumanimen".

Toivomme työmme herättävän keskustelua Haminan menneisyydestä ja myös tulevaisuudesta, tuovan uutta tietoa talojen värikkäästä historiasta sekä antavan syvempää näkökulmaa Haminan historiaan ja nykypäivään niin haminalaisille kuin siellä vierailevillekin. Nätteporin kaduilla toimii myös matkaoppaana: talot on järjestetty reitiksi, joka alkaa kirkon ja lukkarilan luota Etukatua pitkin rantaan, ylös Takakadulle, käy mutkan Haminantiellä ja palaa Takakatua pitkin lähtöpisteeseen. Toivotamme kulttuurihistoriallisesti antoisaa matkaa vanhan Haminan kaduille ja solille!

Perinnepiirin puolesta,
Tari Koskela

Nätteporin kierros 

Tarinat

Lähteet

©Tari Koskela 2002