Alkuun Lasten leikit Kiistu ja seinävaaksa
Mynkröönä ja ruudun hyppääminen
Pissilläolo
Konkka
Palloleikkejä
Talvisia leikkejä
Rouva Eevi Viinamäki:

"Haminassa ei lasten tarvinnut miettiä mitä tekisivät! Kavereita oli paljon ja kapeat kujat ja solat, joen ranta ja takaniityt tarjosivat oivallisia leikkipaikkoja. 

Naruhyppelyä harrastivat enimmäkseen tytöt, joko yksin lyhyellä narulla tai pitkällä narulla, jota pyöritettiin molemmista päistä. Jos pyörivään naruun hyppäämään meno ei onnistunut, joutui pyörittäjäksi. Ensin piti yhden hypyn jälkeen juosta pois, sitten kahden, kolmen jne. Virka meni, jos ei onnistunut.

Puujalkakävely oli yksi tasapainoa vaativa leikki. Pitkiin seipäisiin lyötiin nauloilla kiinni astimet, joiden päälle noustiin seisomaan ja käveltiin näin puujaloilla taappaillen. Mitä korkeammalla astinkapulat olivat, sitä vaikeampaa kävely oli.

Kukkulan kuningasta leikittiin "mukavuorilla". Joka sai toiset pudotettua alas vuorelta, oli Kukkulan kuningas ja huusi: " Itte kukko linnan päällä!".

Kun asuttiin joen rannalla, oli uinti kesäleikeistä hauskimpia. Koskiniemellä oli hyvä uimapaikka Myllynrännin yläpäässä. Haminan rannassa lasketeltiin kovassa virrassa kosken alla. Omatekoisilta pomppulavoilta hypittiin syvään veteen sukeltaen.

Urheilulajeja, kuten kuulantyöntöä kivi kuulana, seiväshyppyä pyykkiseipäällä, korkeushyppyä omatekoisilla telineillä, köydenvetoa ym. Haminan lapset harrastivat niin antaumuksella, että eipä aina muistettu lähteä ajoissa kotiin, vaan housut ehtivät kastua tai jopa "kurennauhakin" löysätä. Siinä oli äidillä pauhauksen paikka!"

©Tari Koskela 2002