Alkuun

Nättepori 

Haminan rengas
Etukadulle
Takakadulle
Haminantielle

 

Samuli Paulaharju, Kuvia Iin Haminasta 1915:

"Onpahan kuin olisi oikein kaupunkia yritetty tähän suvannon rannalle, mutta saatukin tavaton kaikenkaltaisten rakennusten kokoelma. Kaksi pitkää kujannetta käy "valtakatuina" rannan suuntaan halki koko rykelmän, joenpuoleinen on Etukatu ja toinen Takakatu, ja "poikkikatuja" on useoita." 

 

Nimetön kartta Iin Haminasta. Tekijä Wlad. Kononow 1901. Iin kunnan arkisto.

 

Etukadun ja Takakadun yhtymäkohta 22.7.1931. Vasemmalla etualalla hevospuomi, taustalla Helmivirran kahvila. Kalle Backmanin yksityisarkisto.

 

IIkka Vuotila, Herra Petteri lähti merille:

.."kun kadun kahden puolen olivat mökit harmaita valkoisia vihreitä keltaisia sinisiä ja punaisia, siinä oli kaikki värit joita ihminen saattaa keksiä, punaista oli helakka ja sitten vanhan kaapin punainen nurkkalaudoissa, mökit olivat kiinni toisissaan pitkin poikin, niitten lomaan ja nurkkiin oli tehty kuisteja, kun niitä oli pyöreitä ja kastikkaita moniin suuntiin, tuntui kuin joku olisi kulkenut miettimässä paikat joihin kuisteja ei tehdä ja niihin kohtiin oli aina pantu kuisti, outo ei olisi tiennyt mikä oli sauna mikä talo mutta nämä olivat melkein kaikki taloja, ulkohuoneet olivat sekaisin harmaana tiiviinä rykelmänä pellolla ja niitä oli niin monta että oman huusin ja liiterin löysi jokainen kun oli tarvetta."

©Tari Koskela 2002