Alkuun Reseptejä murteella  
 

Rouva Eevi Viinamäki

Etikkanahkiset

Ensin nahkiset takitettiin eli puhistettiin limasta eli takista. Sen jäläkeen ne paistettiin uunisa hiilloksella. Paistetusta nahkisesta näkkee, onko se paistettu takittamatta: puhistamaton paistuu kullanruskiaksi, puhistettu hiillostuu mustaksi. Paistamisen jäläkeen nahkinen upotettaan etikkavetteen, johon lisätään vähä sokeria, laakerinlehtiä ja pippuria. Soppii suolukaksi ja muun ruuan lisäksi. Syyvään sormin.

Nahkisvelli

Elävät nahkiset pannaan astiaan ja suolaa sekkaan. Ku kiemurtelevat nahkiset on kuolleet, ne pestään monesa veesä puhtaaksi limasta.

Nahkiset palotellaan, potut lohkotaan. Keitetään kypsäksi suolalla maustetusa veesä. Suurustettaan maitoon sevotetuilla vehenäjauhoilla.

Punasleipäjankki

Kuivattu punasleipä

Pottuja

Ispinöitä

Vettä

Suolaa

Ispinät kiirataan pannusa ja pannaan pattaan pottulohkojen ja palotellun punasleivän kans. Vettä pannaan niin palijo, että hyvästi peittyvät. Lusikka suolaa sekkaan. Keitetään kypsäksi 20 - 30 minnuutia.

Ispinät valamistettaan sillä lailla, että lampaan talit leikotaan pieniksi kuutioiksi ja suolataan puuastiaan. Suolaa pannan niin palijo, että ne eivät härskiinny pitemmäsäkään ajasa.

Leipäjankki

Kuivaneita leivänkannikoita

Vettä

Suolaa

Voita höystöksi

Pannaan pattaan ja keitetään pehemiäksi.

Siikapottu

Paloteltu siika

Pottuja

Vettä

Suolaa

Voita

Potut ja siikapalaset pannaan vetteen ja suolaa sekkaan. Keitetään kypsäksi. Lautaselle pannaan voinokare, kallaa, pottuja ja vähä keitinvettä, että voi sullaa. Siinä kastellaan kallaa ja pottuja.

Siikapotut valakosoosin kans

Kala ja potut keitetään erikseen kypsäksi. Voita sulatettaan kattilasa ja pari lusikallista nisujauhoja kiehutettaan voisa. Hämmennettään koko ajan, ei anneta ruskistua. Kalan keitinvesi kaajetaan sekkaan. Vähä kermaa tai maitua lisätään. Kiehutettaan vielä vähä aikaa.

Alatoopi

Elukanränttyjä (sorkat polteltuina, syvän, keuhkot, pää ym.) keitetään saunapaasa niin kauvon, että liha lähtee luista irti. Jähtyneenä palotellaan tai jauhetaan lihamyllysä hienoksi. Pannaan takasi pattaan, suolaa ja pippuria sekkaan (jokku panevat löökiäki), kiehautettaan ja lapetaan astioihin jähtymään.

©Tari Koskela 2002