Tietoja kunnastaOulunsalon sivuille

Papinjärvi

Papinjärven kalakanta

Oulunsalon kunnan ympäristöpalvelutPapinjärvi-sivulle

 

"Hänpä aina apajat löysi,

tiesi siitä parven paikan

tuulen kun vain hyvän haistoi:"

(I. Myllyoja; Nuottaooppera)

 

Sisältö:

Historiaa: kalastuksen yksinoikeus papilla

Kalasto ja kalastus

Lähteet

 

 


 

Historiaa: kalasastuksen yksinoikeus papilla

 

papinjvene1.jpg (17117 bytes)

Kuva 1: Vene vesille ja kalastamaan.

Oulunsalon jakokunta omistaa Papinjärven vesialueen ja toimii siten kalastuskuntana. Jakokunnalla ei kuitenkaan ole oikeutta päättää kalastuksesta tai muista järveä koskevista asioista. Tämä kummallisuus juontuu Papinjärven historiasta:

Papinjärven alkuperäinen nimi on ollut Isojärvi. Nykyisen nimensä se sai 1800-luvun alussa, jolloin oikeudet kalastukseen järvellä muutettiin asetuksella papin yksinoikeudeksi.(Hiltunen 1987, 25.) Se on ikäänkuin kuulunut papin luontaisetuihin ja on ollut osa papin palkkaa. Myöhemmät papit ovat kuitenkin luopuneet tästä etuoikeudestaan kalastaa Papinjärvellä suoden kalastuoikeuden muillekin kansalaisille. Paikkakuntalaiset ovat saaneet kalastaa järvessä 3-5 markan lupamaksua vastaan (Vähäsöyrinki 1999, 9.)

 

 

 

papinjvettah.jpg (6703 bytes)


Kalasto ja kalastus

 

pieni ahven                     pieni hauki          pieni kirjolohi    

                                                       Kuva 2:  Ahven, hauki ja kirjolohi                                                            

Kalasto:

Pakkalan (1986) mukaaan Papinjärven kalaston ainoat kalalajit ovat hauki (Esox lucius) ja ahven (Perca fluviatilis). Vähäsöyringin (1999) mukaan kalakannan suuruudesta ei ole virallista, tutkimukseen perustuvaa tietoa, mutta molempia lajeja on ollut varsin runsaasti. Hän toteaa, että yli kymmen kilon haukiakin on saatu ja ahvenet ovat tunnetusti isoja. Hänen mukaansa kalamiesten keskuudessa puhutaan yleisesti "Papinjärven körmyniskoista".(Vähäsöyrinki 1999, 8.)

1980-luvun alussa järveen istutettiin luparahoilla 2000 kesänvanhaa siianpoikasta (Päätalo).Siikaa ei järvestä ole kuitenkaan sen koommin tavattu. Syyksi on epäilty järven petokaloja hakea ja ahventa, jotka ovat saaneet hetken nauttia jalokalaravinnosta.(Vähäsöyrinki 1999, 9.)

Kesällä 1996 ja 1997 järveen istutettiin pyyntikokoisia 800-1500 gramman painoisia kirjolohia yhteensä parisataa kappaletta. Päätalon mukaan kirjolohi elää ja voi hyvin järvessä,  mutta kokeilua ei ole jatkettu nousseiden istutuskustannusten vuoksi.(Vähäsöyrinki 1999, 9.

Kalastus:

Kun papin erikoisoikeudet kalastukseen ovat poistuneet, myös paikkakuntalisille on tarjoutunut mahdollisuus siihen. Vuosilupamaksu on ollut 3-5 mk. Sen sijaan kirjolohien kalastusoikeudesta on saanut maksaa 50 mk:n vuosimaksun. luparahoilla on ostettu taas lisää istutettavaa.

papinjvettah.jpg (6703 bytes)


 

Lähteet

 

 

Hiltunen, M. 1987. Oulunsalon historia. Kemi; Pohjolan Sanomat.

Pakkala, H. 1986. Oulunsalon Papinjärven mikroskooppisesta pohjaeläimistöstä vuosina 1984-1986. Pro gradu tutkielma. Oulu: Oulun yliopisto.

Vähäsöyrinki, H. 1999.Oulunsalon Papinjärven tila ja ympäristön selvitykset. Päättötyö Länsi-Lapin ammatti-instituutti. Kalatalous.

Päätalo, E. 1999. Hannes Vähäsöyringin keräämää suullista tietoa

 

 

 

papinjvettah.jpg (6703 bytes)

 


 

Pääsivulle

email1.gif (14893 bytes)  

tylimaki@nettilinja.fi