Vesiemme levähaitoista

 

Levät ovat alkeellisia eliöitä, jotka tuottavat kasvien tavoin yhteyttäessään happea. Leviä on kaikenlaisissa vesissä, kosteilla pinnoilla, maassa, lumessa ja jäässä. Mikroskooppisia leviä elää myös jään sisällä. Eksoottisissa ympäristöissä kuten kuumissa hiekkaerämaissa, kivenhalkeamissa jopa kuumissa lähteissä tavataan sinileviä (http://www.vyh.fi/tila/vesi/levat/veselama.htm#mita). Leviä on monenlaisia.

 

levat.jpg (85772 bytes)

Levien massaesiintymät sekä pohjan ja verkkojen limottuminen ovat yleisimmät levien aiheuttamat haitat vesissä. Usein ne aiheutuvat sinilevistä. runsaasti sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää juomavetenä, eikä se sovellu uimiseenkaan. Lisäksi levien runsastuminen voi haitata uimista.

  • Leväkukinnat: Kun levät nousevat suurina määrinä veden pinnalle ja muuttavat veden vihreäksi puuromaiseksi massaksi, puhutaan leväkukinnasta tai levien massaesiintymästä. Suurin osa leväkukinnosta on sinilevän eli syanobakteerien aiheuttamia. Massaesiintymisiä tavataan etupäässä likaantuneissa vesissä, mutta ne ovat yleisiä myös luonnontilaisissa vesissä. Massaesiintymiset haittaavat juomaveden valmistusta: veden orgaanisen aineen määrä lisääntyy, suodattimet tukkeutuvat, sinilevien sisältämät myrkyt saattavat läpäistä vedenkäsittelyn =>myrkyllistä vettä vesijohtoverkkoon.

  • Levät limoittavat pohjan: Rantavyöhykkeen pohjassa olevat kivet ja muut vedenalaiset pinnat limottuvat

  • Levät haittaavat kalastusta: Pyydykset limottuvat. Syynä on usein piilevä, joka takertuu helposti verkon havakseen. rihmamainen Hyalotheca dissiliens-levä limottaa verkkoja vielä pahemmin: tarttuu nopeasti verkkoihin, värjää ne mustiksi, verkot tulevat limaisiksi, raskaiksi ja niiden pyyntiteho heikkenee. Esiintyy erityisesti kirkkaissa, vähäravinteisissa järvissä.

  • Uimisesta kutinaa: Sinilevät aiheuttavat uimareille iho-oireita. Gonyostomum semen -limalevä tarttuu ja hajoaa uimarin iholle ja muodostaa ruskehtavan kalvon, joka kuivuessaan kiristää ja ärsyttää. Levä on yleinen ruskeissa, humuspitoisissa järvissä ja lammissa. Kutinaa voivat aiheuttaa myös muut eliöt, kuten imumato, joka aiheuttaa tunkeutuessaan ihmiseen kutiamista ja näppylöitä iholle.

Linkkejä:

Leväkukinnat ja vesiemme elämää

Sisävesiemme levätilanne

http://www.vyh.fi/hoito/vesikun/vesikun.htm

Levätiedotus

Levähaitat ja levänäytteen otto

Levähavainnot kesällä 2000 Pohjois-Pohjanmaan seurantavesistöissä

Levähaittaseuranta Pohjois-Pohjanmaalla

Palaa sivun alkuun