MUITA SUOMEN KALLIOPERÄÄN VAIKUTTANEITA TAPAHTUMIA
 

Meteoriitit

Maapallolle putoaa vuodessa muutamia tuhansia nyrkinkokoisia tai sitä suurempia metoriitteja, joista löydetään vuosittain alle kymmenen. Suuret meteoriittitörmäykset, jotka aikaansaavat räjähdyskraaterin ovat erittäin harvinaisia. Maisemasta erottuvia törmäyskraatereita tunnetaan maapallolla tällä hetkellä vain runsaat 150. Suomessa tunnetaan tällä hetkellä yhteensä kahdeksan meteoriittitörmäyskraateria. Kraatereista viiden ikä tunnetaan, näistä nuorin on Lappajärvi (77 miljoonaa vuotta vanha). Vanhin on nykytietämyksen mukaan Iso-Naakkima (noin 1200 miljoonaa vuotta vanha).
 

Jääkaudet ja maankohoaminen

Viimeisin jääkausi loppui Suomessa noin 10 000 vuotta sitten. Mannerjäätikkö kulutti peruskalliotamme lähinnä puhdistamalla erodoituneen aineksen kallion päältä ja hiomalla jäljelle jääneen erodoitumattoman pinnan sileäksi. Tästä merkkinä ovat koko Suomen alueella yleiset silokalliot.

Vielä nykyäänkin jatkuva maankohoaminen on myös viimeisen jääkauden aiheuttamaa. Jäätikön massa painoi litosfäärilaattaa syvemmälle astenosfääriin ja jään poistumisen jälkeinen hidas palautuminen jatkuu yhä. Maa kohoaa nopeiten Perämeren rannikolla, missä sen nopeus on noin 9 cm/a. Maankohoamisen vuoksi Perämerestä tulee järvi noin 2000 vuoden kuluttua Merenkurkun kuroutuessa umpeen.
 


Alkuun Edellinen Seuraava Takaisin

Takaisin / back