Oulunsalon sivuilleTietoja Oulunsalon kunnasta

Papinjärvi

Papinjärvi, esimerkki orsivedestä

Oulunsalon kunnan ympäristöpalvelutPapinjärvi -sivulle

 

Sisältö:

 

Mitä tarkoitetaan orsivedellä?

Papinjärvi, esimerkki orsivedestä

Lähteet

 

 

 

 

 

 

 

Mitä tarkoitetaan orsivedellä?

 

papinjvetta.jpg (46399 bytes)

Kuva 1: Papinjärvi kuvattuna lentokentän suunnasta, taustalla Sorkonsuo.

Papinjärvi on esimerkki ns. orsivedestä. Orsivedellä tarkoitetaan toisin paikoin hienojen, huonosti vettä läpäisemättömien maakerrosten päälle jäätynyttä vesikerrosta. Vesi siis lepää vettä läpäisemättömän savikerroksen päällä. Tämä vesi ei ole maakerrosten puhtaaksi suodattamaa pohjavettä, vaan se sijaitsee pohjaveden yläpuolella. Joillakin alueilla orsivesi saattaa olla niin lähellä maanpintaa, että se on aiheuttanut soistumista. Joillakin alueilla se on maanpinnan tasolla olevassa kuopassa, jolloin se ilmenee järvenä tai lampena. Papinjärvi on esimerkki tällaisesta järvestä. Se lepää loivareunaisessa kuopassa ja saven päällä on  ohut hiekkakerros, syvänteeseen on kerrostunut liejua. Myös Salonselän laen tienoilla sijaitsee tiiviin moreenipatjan päälle syntynyt orsivesikerrostuma. (Hoikkala 1991; Pakkala 1986; Alasaarela & Pakkala 1986)

 

papinjkivih.jpg (4784 bytes)

 


Papinjärvi, esimerkki orsivedestä

 

papinjveneet.jpg (252655 bytes)  

Kuten edellisestä kohdasta ilmenee, Papinjärvi on orsivesijärvi, jossa vesi lepää vettä läpäisemättömän savikerroksen päällä. Saven päällä on ohut hiekkakerros ja syvänteeseen on kerrostunut liejua (Pakkala 1986; Alasaarela & Pakkala 1986). Se on syntynyt valtavan, maakerroksiin hautautuneen jäälohkareen sulaessa. Tämän puopan pohja on tiiviiden, vettä huonosti läpäisevien maakerrosten peitossa. (Hoikkala 1991.)

Papinjärven geologinen rakenne on syntynyt noin 9000 vuotta sitten mannerjäätikön ollessa jääkauden loppuvaiheessa peräytymässä. Oulunsalo oli tuolloin vielä meren alla (kts. kappale Oulunsalo nousee merestä: 9000 vuotta sitten) Lämpimän vaiheen aikana jää suli nopeasti ja sulava jää huuhtoi mereen karkeaa ainesta, hiekkaa ja hietaa. Kylmän jakson aikana meren pohjaan laskeutui vain hienoa ainesta, lähinnä savea ja hiesua. Näistä aineksista muodostui nykyisen Papinjärven alla oleva vedenpitävä savipatja. (Alasaarela 1991, 69.)

 

Papinjärvi lepäsi tällaisena ruukkumaisena muodostelmana meren pohjassa 8000 vuoden ajan, kunnes maan kohoaminen nosti sen pintaan noin tuhat vuotta sitten (kts Oulunsalo nousee vedestä 800- luvun alku ja 1400-luvun alku). tällaista järveä kutsutaan orsivesijärveksi.(Alasaarela 1991, 69.)

 

poikkileilkkaus1.jpg (26675 bytes)

Kuva 1: Poikkileikkaus Papinjärven ympäristöstä (Alasaarela 1991, 71)

Alasaarelan (1991) laatimassa Papinjärven poikkileikkauksessa Näkyy Papinjärven pohjalla oleva savipatja, joka Papinjärven etelä- ja lounaispuolella levittäytyy puolen metrin paksuisena kerroksena 3-4 metrin syvyydessä. Papinjärven pohjalla se on miltei pohjamudan alla. Järven pohjoispuolella se nousee turvekerroksen alle ja loppuu siihen. Yli 1,5 metrin syvyydellä peittää Papinjärven pohjaa löysä lietekerros. Kerroksen paksuus on 1-2 m ja tilavuus puolet järven kokonaistilavuudesta.(Alasaarela 1991, 70.)

Kuvassa näkyvät myös vasemmalla Papinjärven eteläpuolella Salonselkä, soranottoalue, vedenottamo ja lentokenttä sekä oikealla, järven pohjoispuolella, Sorkonsuo.

 

papinjkivih.jpg (4784 bytes)

 


Lähteet

 

Alasaarela, E. 1991.Papinjärvi tarvitsee suojelua. Teoksessa: Kotikuntani Oulunsalo.Ylivieska: Kalajokilaakson Kirjapaino Oy

 

Alasaarela, E. & Pakkala, H. 1984: Papinjärven biologinen tutkimus. Raportti vuoden 1983 tutkimustuloksista. Oulu: Valtion

teknillinen tutkimuskeskus. Rakennuslaboratorio.

 

Hoikkala, M. Salonselän harju - jääkauden perintö.Teoksessa: Kotikuntani Oulunsalo.Ylivieska: Kalajokilaakson Kirjapaino Oy

 

Pakkala, H. 1986. Oulunsalon Papinjärven makroskooppisesta pohjaeläimistöstä. Pro-gradu tutkielma. Oulu:Oulun yliopisto.

Eläintieteen laitos.

papinjkivih.jpg (4784 bytes)

 


 

Pääsivulle

email1.gif (14893 bytes)  

tylimaki@nettilinja.fi