Papinjärven rehevöitymisestä ja happamoitumisesta |
|
.
Kuva 1: Esimerkki järven rehevöitymisestä on runsas kaislottuminen (kuva kesältä 20009 |
|
Vesistöjen happamoitumiseen on neljä tekijää: luonnollinen happamoituminen, ilman epäpuhtaudet, happaman laskeuman vaikutukset ja puskurikapasiteetti.
Hajoamisreaktio puolestaa lisää ravinteiden määrää entisestään.. Tapahtumien kulku aiheuttaa paitsi rehevöitymistä myös järven pilaantumista hapen loppuessa pohjavedestä kokonaan. Syntyy itseään ruokkiva kierre: biomassan hajoamista => lisää ravinteita => lisää hajotettavaa biomassaa => lisää ravinteita.
Kuva 2: Papinjärvi nousi merestä kerran. Meri näkyy kuvassa taustalla |
|
Papinjärvi on suljettu pohjavesijärvi, sillä ei ole tulo- eikä lasku-uomaa. Valuma-alueesta 25,3 % on suota ja 31,6 % vesistöä. Vedet vaihtuvat hitaasti, jolloin myös puhdistuminen on hidasta. Sadevedet valuvat viereisen mäntymetsäisen harjun puolelta ja vedet suotautuvat järven pohjois-itäpuolella sijaitsevalle Sorkonsuolle, joka on hieman järven vedenpintaa alempana. Suon happamat vedet eivät tule Papinjärveeen.(Törmälä 1998, 11.)
Papinjärven vesiympäristö on siis kirkas ja hapan ja näkösyvyys yltää paikoin pohjaan asti. Järven puskurikyky on heikko, joten happamuus saattaa heilahdella kesäaikaan nopeasti. Ravinteiden määrä melko suuri ja osoittaa rehevöitymistä. Uutta tutkimusta rehevöitymisasteesta ei ole. Uusimmat mittaukset ovat Alasaarelan ja Pekkalan tekemiä ja ovat vuodelta 1983 ja 1984. Ne eivät varmastikaan vastaa tämän päivän tilannetta.
Järvi sijaitsee varsin tuulisella alueella lähellä merta. Tämä voi olla syynä siihen,että lämpötilassa ei ole kovin suuria syvyyssuuntaisia eroja.Talvella Papinjärveä saattaa peittää jopa metrin paksuinen jääpeite, joka merkitsee n. kolmannesta järven suurimmasta syvyydestä. Tämä aiheuttaakin sen, että pitkän talven aikana järven happipitoisuus laskee jopa siinä määrin, että joinakin talvina happi saattaa loppua osasta järveä kokonaan.(Pakkala 1986.)
Papinjärven vesikasvillisuus noudattaa kirkasvetiselle järvelle tyypillistä kasvillisuutta. Yksi esimerkki tästä on nuottaruohon (Isoëtes echinospora) runsas esiintyminen. Papinjärven kasvillisuudesta ja linnustosta kerrotaan enemmän omalla sivulla. Myös kalaston lajivalikoima kertoo veden happamuudesta. Sen ainoat lajit ovat ahven Perca fluviatilis L. ja hauki Esox lucius L. Kalakannasta enemmän sivulla Papinjärven kalakanta.
Kuva 3: Lentokentän läheisyydellä on varsin merkittävä vaikutus.
|
Kuten kuvasta 3 näkyy,
aivan Papinjärven vieressä näkyy lentokenttä. Alasaarelan (1991) mukaan näyttää
siltä, että vaikka lentokenttä on ympäröity ojilla, osa lentokentän
jäänpoistoon käytettävästä ureasta peräisin olevasta typestä kulkeutuu
Papinjärveen. Järven ranta-alueilla (pääosin luoteisrannalla) on mökkiasutusta.
Järvi on lisäksi suosittu virkistyskäyttökohde. Typellä on järveä rehevöittävä
vaikutus. Värven happamoittavana ulkoisena tekijänä voivat olla myös lentokoneiden ja viereisellä autotiellä liikkuvien autojen aiheuttaman hajapäästön tuottamat ilman epäpuhtaudet ja happaman laskeuman vaikutukset. Lentokoneet nousevat usein suoraan papinjärven ylle, jolloin niiden päästöt voivat joutua Papinjärveen kuiva- tai märkälaskeutmina. (Enemmän ilman epäpuhtauksien happamoittavista tekijöistä) |
Tutkittaessa Papinjärven pohjasedimentin koostumusta voitiin todeta, että sedimentin pintaosassa (3 -1 cm), joka ajoittuu 1980-luvulle on tapahtunut 0, 4 pH-yksikön lasku. Tälläisen lähes puolen pH-yksikön laskun kymmenessä vuodessa voi pohjasedimentin tutkimusta tehneen Seija Törmälän mielestä olettaa aiheutuneen ympäristötekijöiden vaikutuksesta, todennäköisesti happamoittavasta laskeumasta. Tätä tukevat myös Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen seurantatilastot. Niissä todetaan, että 1700-luvulla pH arvot olleet +6,0 ja laskeneet vuosikymmenen vaihteeseen tultaessa ja edelleen 1980-luvulla. Alhaisimmat arvot 1980-luvulta ovat 5,1 - 5,2 riippumatta ajankohdasta, jolloin näytteet on otettu. Yllätäen vuoden 1994 seurantatilastossa pH-arvot vaihtelivat 6,3 - 8,2 välillä riippumatta näytteenottoajasta. Törmälän tutkimusen yhteydessä tehdyssä tutkimuksessa 26.5.1997 veden pH-arvo oli 5,6.(Törmälä 1998, 28.)
Kuva 4: Rehevöityneen Papinjärven huototoimenpide: Kaislojen leikkaamista kesällä 1996. Järven kalkitseminen lisäisi rehevöitymistä entisestään. |
|
Alasaarelan (1991) mukaan Papinjärven tila onkin nyt huolestuttava. Vedessä on huomattavan paljon ravinteita. Papinjärvi on rehevöitynyt. Järven rehevöitymisestä ei ole ajantasalla olevaa tutkimusta tehty. Sen tekeminen olisikin erittäin tärkeää ja se palvelisi niin Oulunsalon kuntaa kuin itse järveäkin. Onneksi happamuuden ansiosta järvi on vielä pystynyt suojautumaan äkillistä rehevöitymistä vastaan, mutta kuinka kauan. Papinjärven lähiympäristön asutus on lisääntynyt, lentoasema ja lentoliikenne lisääntyy koko ajan. Tarvitaankin erityisiä suojelutoimia, jotta ulkoinen kuormitus ei järvessä äkillisesti lisääntyisi. Papinjärven lähiympäristöön ei saisi rakentaa ainakaan mitään ympäristöä saastuttavaa teollisuutta. Sitä järvi ei kestäisi. Lähiympäristön teollisuus onkin lähinnä elektroniikkateollisuutta, jonka määrä on lähivuosina kunnassa lisääntynyt varsin voimakkaasti.
|
|
Alasaarela, E. 1991.Papinjärvi tarvitsee suojelua. Teoksessa: Kotikuntani Oulunsalo.Ylivieska: Kalajokilaakson Kirjapaino Oy
Pakkala, H. 1986. Oulunsalon Papinjärven mikroskooppisesta pohjaeläimistöstä vuosina 1984-1986. Pro gradu tutkielma. Oulu: Oulun yliopisto.
Törmälä, S. 1998. Papinjärven happamoitumistutkimus sedimentin piilevien ja kasviplanktonin perusteella. Pro-Gradu-tutkimus. Oulu: Oulun yliopisto
|