Kurssin esittely

Johdanto

Ympäristötietoisuus
Ympäristövastuu 

Ympäristöasenteet ja luontosuhde

Arvot ja ympäristökasvatus

Luonnon ja ihmisen oikeudet

Ympäristökasvatuksen kokonaisuus

 
 
 
 

 

Luonnon ja ihmisen oikeudet

Eläinten oikeudet

Arkikielessä eläinten oikeuksilla ei välttämättä tarkoiteta sen kummempaa kuin että eläimiä on kohdeltava hyvin. Niille ei saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä eikä tuskaa. 
Filosofian näkökulmasta eläinten oikeudet pohjautuvat kognitiiviseen teoriaan eläinten tietoisuudesta sekä moraaliseen teoriaan eläinten itseisarvoisuudesta. 
Eläimen tietoisuus tarkoittaa eläimen subjektiivisia kokemuksia ja tunnetiloja. Eläinten itseisarvoisuus pitää sisällään ajatuksen eläinten yksilöllisen elämän kunnioituksesta. 

Eläimen tärkeitä oikeuksia ovat oikeus 
- tuskattomaan elämään, 
- hyvinvointiin, lisääntymiseen ja 
- ylipäänsä elämään. 
 

Ihmisoikeudet


Yhdistyneiden kansakuntien kansat ovat peruskirjassa vahvistaneet uskonsa ihmisten perusoikeuksiin, ihmisyksilön arvoon ja merkitykseen sekä miesten ja naisten yhtäläisiin oikeuksiin. 

Ihmisoikeuksilla tarkoitetaan jokaiselle ihmiskunnan jäsenelle yhtäläisesti kuuluvia oikeuksia. 

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Luonnon käyttämiseen jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa ei siis tarvita maanomistajan lupaa eikä siitä tarvitse maksaa mitään. Jokamiehenoikeuksiin sisältyy vaatimus niiden haitattomuudesta. Maan ja veden käyttöoikeudet eli jokamiehenoikeudet ovat yleisesti hyväksytty maan tapa ja ne perustuvat lakeihin. 
 
 

Lue lisää:

Oksanen, M. & Rauhala-Hayes, . Ympäristöfilosofia. Kirjoituksia ympäristönsuojelun eettisistä perusteista.

http://kulma.net/mkevat/mita_eo.html
http://www.freenet.hut.fi/ihmis/
http://www.vyh.fi/hoito/virkisty/jokamies.htm

 

©Eila Jeronen